Brouwerij 3 Fonteinen

We boeren goed

Vandaag telt het netwerk twaalf boeren, waarvan negen bio-boeren en drie boeren die de omschakeling aan het maken zijn. Alle boerderijen liggen in een straal van 25 kilometer rond Brouwerij 3 Fonteinen. In totaal wordt er 40 hectare bewerkt, waarvan 30 hectare gerst en 10 hectare tarwe.

Het unieke aan het Granennetwerk is dat boeren, verwerkers en onderzoekers samen op zoek gaan naar de geschikte rassen. De criteria bepalen ze zelf. De testen gebeuren niet in onderzoekscentra of laboratoria, maar op het veld van de boer en in de brouwerij of bakkerij. Ja natuurlijk, want boer, brouwer en bakker zijn zelf de experten op hun eigen terrein en ze leren ongelooflijk veel van elkaar. Ze komen dan ook regelmatig samen op de velden of in de vatenruimte om een klapke te doen en de proeven te bespreken.

Tarwe, gerst en fruit: de grond is rijk genoeg

Ondertussen zijn al een twintigtal oorspronkelijke tarwelandrassen op de velden getest met verschillende teelttechnieken. Hetzelfde gebeurt voor de gerstrassen waarvan Brouwerij 3 Fonteinen de mouteigenschappen en brouwresultaten onderzoekt. Aan het einde van de rit hopen we die rassen te identificeren die het meest geschikt zijn voor zowel boer als brouwer.

Naast de teeltrotatie tussen granen en groenten zijn sommige boeren ook terug aan het grijpen naar agro-forestry. Dat houdt in dat een perceel niet enkel jaarlijkse teelten huisvest, maar ook teelten die renderen op lange termijn, vooral dan fruitbomen. Voor de boer betekent het een spreiding van het risico en het is voor veel van de afnemers uiteraard lambikbrouwers maar ook bakkers — een verrijking van het aanbod.