Brouwerij 3 Fonteinen

Het Granennetwerk

Lambik en geuze hebben mee de identiteit van onze streek gevormd. Zo simpel is dat. Daar horen dus ook traditionele oud-Brabantse graansoorten bij. Maar dat is al minder simpel, want die originele landrassen zijn vandaag helemaal weggemaaid door de industriële landbouw. Om ze weer te doen herleven, sloegen boeren en brouwers de handen in mekaar.

Het was haast terloops dat Armand Debelder in de zomer van 2017 eens vloekte en met zijn hand op tafel sloeg. “We moeten onze brouwgranen terug in onzen hof gaan zoeken! De Kleine Rosse van Brabant — dát is de tarwe die we vandoen hebben.”

Hij had gelijk. Maar hoe begint ge daaraan, als die oude rassen al lang van de velden verdwenen zijn? Daarvoor was een sterk netwerk nodig. In dit verhaal hangt alles namelijk aan mekaar: de boeren, de brouwers en de lambikliefhebbers maken samen onze lambikcultuur.

BOEREN EN BROUWERS DOEN DE OUDE BRABANTSE GRAANSOORTEN HERLEVEN

Het Granennetwerk wil de lokale band herstellen tussen boer en brouwer, tussen graan en geuze, tussen de grond en haar bewoners. Want een terroir is echt wel meer dan een mandje met streekproducten. Een terroir, dat is geschiedenis, cultuur, gemeenschap én economie, allemaal ineen.